2019. ápr 30.

Mire figyelj használt kendő vásárláskor?

írta: Csőke Heni
Mire figyelj használt kendő vásárláskor?

 

img_20190410_091819.jpg

Sokszor futok bele abba, hogy az anyuka fél használt hordozót vásárolni, mert nem biztos abban, hogy nem fut bele valamilyen hibába. Így most összeszedem azokat a szempontokat, amikkel elkerülhetők a csalódások.

 

  1. Márka

Amikor használt kendőt vásárolsz, érdemes kicsit kutakodni a kinézett kendő márkája után. Van például olyan márka, ahol a kendő olyan hosszú csapással készül, hogy ha 4.2 méteres kendőt szeretnél venni (ötös méret), egyel hosszabbat, 4.6 méteres kendőt kell venned (hatos méret). Vannak olyan kendők, amik hamar bolyhosodnak vagy könnyen öblösödnek, de kisebb kutatómunkával ezekről hamar információt lehet szerezni. A blogbejegyzés végén lesz pár link, amiket javaslok. Én a Kendők és hordozóeszközök minősége csoportot javaslom, illetve az Anyalányagubanc blogot. Utóbbi helyen nagyon sok kendő tesztje elolvasható.

Fontos kitérnem arra, hogy formázott hordozók esetén ez fokozottan igaz. Sajnos nagyon sokszor bele lehet futni házibarkács hordozókba, amik nincsenek a megfelelő biztonsági varratokkal ellátva, esetleg nem is megfelelő anyagból készültek. Ezeket a hordozókat ne vegyétek meg!

Illetve szintén ez vonatkozik az Aliexpress, Ebay oldalakon megtalálható Manduca és Ergobaby hordozókra is, amiket nem ellenőrzött helyen készítenek, így sem az anyag minőségére, sem a varrások minőségére nincs garancia. A kendő és a formázott hordozó is bababiztonsági eszközök is, nem érdemes kockáztatni egyesetleges szakadás miatti balesetet, de akár a hordozó anyagából is kioldódhatnak mérgező vegyületek.

 

  1. Rugalmas kendőt inkább ne!

A rugalmas kendő nagyon jó találmány, azonban egy elasztikus anyag. Bármi lehet a papírjára írva, én, mint hordozási tanácsadó ökölszabályként 7 kiló fölött nem javaslom a használatát. Azonban nem mindenki tartja ezt be, így előfordulhat, hogy 10-12 kilós babák is belekerülnek még, ami már az anyag nyúlását eredményezheti. Ilyenkor fordulhat elő az, hogy az ember lánya elindul egy jó kötéssel, majd mire hazaér, már a baba lejjebb kerül a kendőben, esetleg kengurusodik a kötés. Viszont sokan ezt nem veszik figyelembe, hogy ez arra is lehet jel, hogy a kendő már nem bírja el a baba súlyát. Egy ilyen, megnyúlt kendő nem tart megfelelően, így nem ajánlom a megvételét. Fontos felhívnom ugyanakkor a figyelmet arra, hogy ha biztosan csak pár alkalommal, próba erejéig használta a tulajdonos a kendőt, nyugodtan vegyétek meg, de konzultáljatok előtte olyan emberrel, aki ismeri az adott márka tulajdonságait.

 

  1. Szakadás, szálhúzódás, szálszakadás

Előfordulhat olyan, hogy egy kendőn van ilyen-olyan sérülés. Mindig kérdezzetek rá, hogy pontosan hol, mennyi ilyen sérülés található a kendőn. A szálhúzódás és szálszakadás könnyen javítható, ha otthon nem mered elkezdeni, akkor érdemes „szakértő” segítségét kérni, van jó pár wham, aki ezzel foglalkozik (például Krozsu). Azonban van pár másik olyan sérülés, ami már a használatot befolyásolhatja. Ilyen például a szakadás a kendőn. Itt a kendő anyaga van ténylegesen kilukadva vagy kiszakadva. Amennyiben ez a csapásokon vagy azok közelében található, úgy a hibás rész levágásával könnyen javítható ez a probléma, de természetesen ez azzal is jár, hogy rövidül a kendő. Viszont van, hogy a kendő olyan részén van, aminél már nem érdemes rövidíteni azt. Esetleg előfordulhat, hogy több luk is keletkezik rajta. Ezen kendőknek csak egy részét lehet használni tovább. Egy középtájon elhelyezkedő luk esetén érdeme

s lehet karikásíttatni a hosszabb részt (esetleg mindkettőt), de ilyenkor a lukas rész kivételével lényegében az egész kendő fehasználható, újragondolható, a lehetőségek tárháza végtelen.

 

  1. Hosszúság

Kezdőknek nehéz lehet a megfelelő hosszúság megválasztása, ugyanis nagyon sok kötés van, amikhez különböző méretű kendő kell.

Első szempont, amit el kell dönteni, hogy elől vagy hátul szeretnéd hordani a gyermeked.

Saját tapasztalatom alapján ami elég a belül zsebeshez, az elég a háti dupóhoz is, illetve amiből kijön a kenguru kötés, abból a batyu is. Viszont ha te csak egy kendőt szeretnél venni, akkor nem kell aggódnod, mert a belül zsebes kötéshez elég kendő, bár sztenderd batyuhoz szinte biztosan hosszú, de rengeteg módon variálható.

 

Hú, már így is hosszúra nyúlt ez a bejegyzés. Remélem, segítettem nektek azzal, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni használt kendő vásárlásakor.

További tartalmakért kövess Facebookon és Instagramon is!

 

Említett oldalak:

https://anyalanyagubanc.wordpress.com/

Kendők és hordozóeszközök minősége:

https://www.facebook.com/groups/1001620589894714/

https://www.facebook.com/krozsulivilanc/

Szólj hozzá