2019. ápr 08.

3+1 tipp a hordozó tisztításához

írta: Csőke Heni
3+1 tipp a hordozó tisztításához

Kevés olyan szülőt ismerek, akinek nem volt még soha semmilyen baleset a hordozóeszközével.

A leggyakoribbak tapasztalataim szerint általában az étel/italmaradékok, illetve a koszfoltok, amik akár kendő kötése közben, akár a gyermek, hordozóba helyezésekor kerülhetnek a kendőre. Én jártam már úgy, hogy a csupa sár kisfiam kellett betennem a karikás kendőbe.

Ezek mellett előfordulhatnak olyan esetek, amikor kiázik a pelenka, vagy kifolyik belőle a kaki. Betegség esetén pedig akár hányás is kerülhet rá.

Mindegyik foltot másképp érdemes kezelni, ezért most összegyűjtöttem nektek 3+1 tippet a kendő tisztításához.

FONTOS: Tapasztalataim a 100% pamut kendőkhöz és a sávoly és dekor anyagú, valamint 100% pamut kendő felhasználásával készült hordozókra vonatkozik. A gyapjú, tencel, glitter stb. anyagok különleges bánásmódot igényelnek.

 

1. Ha étel/italfolt kerül a kendőre/hordozóra, érdemes kézzel kimosni, és csak azt a részt, ami szennyeződött. Ezután teregetve lehet szárítani. Makacsabb folt esetén jó lehet a marhaepe szappan, amit én a DM-ben szoktam vásárolni, ez csokifoltot, és meggyszörpöt is kihoz. Kicsit megnedvesítve a szennyezett részt, bedörzsölöm a szappannal. Körülbelül 20 perc után kézzel kimosom, meleg vízzel.

2. Sár és nagyobb kiterjedésű szennyeződések esetén szintén marhaepe szappannal kezelem, majd mehet a gépbe, 800 vagy 600 fordulatos centrivel, kímélő, 40 fokos mosásra teszem be.

3. Pisi, hányás, kakifoltokat ecettel mosok 60 fokon, úgy, hogy a foltot egy órával előtte kenem be marhaepe szappannal. Az ecet fertőtlenít is, de ha nem vagytok nyugodtak azzal, hogy elég a fertőtlenítő hatása, én kis Domestost használok, ami után sima mosóprogramot indítok, a fentebb leírt módon. A mosás után mindenféle szer hozzáadása nélkül újabb, tiszta vizes öblítést csinálok. Így biztosan nem maradnak káros anyagok.
JAVÍTÁS: Ehhez érdemes Domestos helyett fertőtlenítős mosószert használni.

3+1. Minden fertőzés után a betegség alatt használt hordozókat viszonylag magas hőfokon vasalom, így biztosan nem marad benne semmilyen bacilus.

 

Remélem, sikerült segítenem.

Hamarosan új bejegyzéssel jövök.

 

Heni

 

 

 

Szólj hozzá